27
aug
2014
0

Årets Spionthriller er her – Jeg er Pilegrim

”Problemet med de hemmelige tjenestene er imidlertid at man godt kan si opp jobben, men man kommer seg aldri unna”

Boken begynner med et mord på et nedslitt hotell i New York, og deretter går det i et forrykende tempo inn og ut av USA, Midt-Østen, Afghanistan, Tyrkia og Europa for øvrig.

Jeg-personen er en av USAs beste agenter, kanskje den beste? Og får i oppdrag å sirkle inn en terrorist som jobber med et morderisk plott.

Terroristen har bakgrunn fra Saudi –Arabia. Faren henrettes, og sønnen utvikler et hat mot alt og alle. Det bygger på seg bit for bit, frem til at han planlegger tidenes terrorhandling mot USA.

Agenten følger terroristen skritt for skritt, kartlegger, forsker, setter sammen puslespillet bit for bit.

Boken er allerede omtalt som Årets Spionthriller. Jeg bekrefter at den er ulidelig spennende og at du vil få problemer med å legge den fra deg. Det er mange forfattere som utropes til ”Den nye…..”. I den grad jeg sammenligner Terry Hayes med noen av de etablerte, vil jeg si at han er den nye Ludlum. Han har drivet og spenningen til Dan Brown, men har føttene mer på bakken, som i ”dette kunne jo ha skjedd”. Så er det kanskje ikke viktig om han er «Den nye…». Med «Jeg er Pilegrim» etablerer han seg solid som spenningsforfatter på egne ben.

Handlingen foregår parallelt sett med terroristens øyne, delvis med agentens, og personbeskrivelsene er gode. Så gode at man får en slags sympati for begge. Ja, det er politisk ukorrekt med IS/ISIL som bakteppe, å si at man får sympati for en terrorist, men her er beskrivelsen såpass god at det er riktig ordbruk.
For ikke å være spoiler, vil jeg ikke røpe for mye av handlingen. Jeg sier bare at dette er realistisk og godt skrevet.

Når alt dette er sagt, hadde boken tjent på noe beskjæring av sine 783 sider. Det er en del fyllstoff for å forklare bakgrunnen til de to hovedpersonene, og man kunne lett skåret ned til ca 600 sider. Samtidig er det en del voldsbeskrivelser i boken, som muligens må til for å drive handlingen fremover, men det blir litt i meste laget.

De to ankepunktene gjør at det bare blir en sterk femmer på terningen. Litt mindre vold, og strammere redigering hadde gitt en sekser. Men en sterk femmer er og blir en sterk femmer.

Fakta

  • Tittel: Jeg er Pilegrim
  • Forfatter: Terry Hayes
  • Forlag: Bazar
  • Antall sider: 783
  • Pris: 349,-

 

Photo credit: Phil.Renaud via photopin cc

0

Kanskje liker du også disse artiklene

Digitale ansatte trenger digitale ledere
Det aller viktigste i nettverksbygging!
Gi og Ta – Hvordan lykkes gjennom å hjelpe andre
Jeg hjelper deg til en sterkere LinkedIn-profil

Legg igjen en kommentar