16
nov
2013
0

Bedre presentasjoner – Øvelse gjør mester

For å bli en god foredragsholder er det egentlig bare en ting som gjelder – Øvelse!

Jeg ser flere presentasjoner enn gjennomsnittet, langt flere. Jeg er utvilsomt blant dem som ser flest. Både for å lære av det faglige innholdet, og det presentasjonsmessige. Frem til august i år var jeg markedsdirektør i Den Norske Dataforening, der hovedoppgaven var å levere best mulig kompetansepåfyll til medlemmene. Og den beste måten å sjekke kvaliteten på var å være tilstede. Så ja, jeg har sett og hørt mer enn de fleste.

Jevnlig opplever jeg foredragsholdere som åpner med å si at «Dette er egentlig ikke det jeg gjør best», eller «dette er første gang jeg står på en talerstol», eller lignende utsagn. Antagelig fordi de tror at jeg som tilhører da vil se med milde øyne på en dårlig fremførelse.

Det blir feil på flere måter. De fleste gjør det helt greit, og behøver ikke å unnskylde seg. Dernest, hvis du ikke gjør det greit, kan du ikke forvente at jeg som tilhører skal godta at du ikke har forberedt deg. Det er bare en ting som gjelder – øvelse. Øvelse, øvelse, øvelse. Til du føler at det sitter. Så går du selvsikkert på podiet og leverer.

Se på bildet over disse linjene. Denne jenta er hva – 12-13år? Og strutter av selvtillit. Fordi hun har øvd – og levert.

Tenk på det neste gang du blir invitert til å holde en presentasjon eller et foredrag. Øv til det sitter, da vil du også strutte av selvtillit slik hun gjør. Og trenger du noen tips til presentasjoner finner du en håndfull på min egen blogg her. Vil du ha et annet perspektiv anbefaler jeg Nils Apelands nye blogg og innlegget hans «Syv tips til å bli en bedre foredragsholder«.

Lykke til!

photo credit: Brisbane City Council via photopin cc

0

Kanskje liker du også disse artiklene

Digitale ansatte trenger digitale ledere
Hvor treffer du din neste forretningspartner?
Bedre LinkedIn profil?
Bedre jobbjakt i sosiale medier

3 Responses

 1. Meget god tekst, Edgar!
  Jeg er helt enig med deg, og strekker den litt lenger med å si at det er noen av disse «foredragsholderne» som burde finne på noe annet.

  Det er mange som står der og tvinner hender og serverer en av disse fluktkommentarene du viser til i stedet for å erkjenne at «nå står de her og nå må de kline til». Og så har du alle disse som i siste sekund, eller i hver fall de siste timene, sender ut «advarsler» på facebook og andre arenaer om hva som skal skje eller hva de tror skal skje og forventer tomler opp og smilefjes og aller helst en skulder å gråte på.

  Og det verste er kanskje de som bruker lang tid på å introdusere seg selv – gjerne med en drøss med slides – personlig så blåser jeg i hvem som snakker, bare vedkommende kan snakke og kan snakke bra for det er innholdet i presentasjonen jeg har kommet for å høre på og ikke et menneske som liker å stå på en scene for å digge seg sjøl.

  Si hva du skal si
  Si det
  Si hva du har sagt

  God helg!

  Morten Besshø // Karriereverkstedet

 2. Du har helt rett. Øvelse er sannsynligvis den beste medisin. Konsistens og gjennomarbeidethet er det som selger best til meg. Problemet er nok ofte at gjennom øvelse blir våre svakheter/forbedringsmuligheter tydeligere for oss selv. Fordi det er så mye deiligere å leve med løgnen enn sannheten unngår vi å møte og jobbe med våre svakheter/forbedringsmuligheter og eksponerer andre for dem i stedet. Å tørre å øve gagner med andre ord alle:)

Legg igjen en kommentar