10
mar
2014
0

De 500 – Nesten som Grisham

Det er utrolig hva som kommer ut av en samtale med «Nattbordet» i Dagens Næringsliv. For eksempel introduksjon til en ny spenningsforfatter.

For ganske nøyaktig ett år siden ble jeg oppringt av Nattbordspalten i DN, med spørsmål om hva jeg leste akkurat da. I likhet med de fleste andre ble jeg overrumplet, men jeg kom meg ned på bena sånn nogenlunde. På spørsmål om hva jeg «ellers leser» sa jeg bl.a. John Grisham, og for noen uker siden fikk jeg tilsendt et eksemplar av «De 500» fordi forfatteren Matthew Quirk skal være «den nye Grisham».

Storyen er som følger: Mike Ford har en kriminell far, og er på vei inn på en kriminell løpebane selv da han tar seg sammen, og jobber seg gjennom jusstudiet på Harvard. Fra eksamen går han rett til «drømmejobben» hos lobbyfirmaet The Davies Group. De 500 er en liste over de 500 personer som har mest makt i Washington D.C. og dermed også i landet. Davies Group jobber kontinuerlig for å ha kontroll over disse, og dermed kunne påvirke det som skjer.

Spenningsmomentet består i at man både tøyer og bryter lover og regler for å ha denne kontrollen, og tilfredsstille den som i øyeblikket betaler firmaet for å nå sine mål.

Boken er godt skrevet, og Quirk har tydelig god innsikt i det som rører seg i de indre sirkler i Washington D.C. Ankepunktet er at det blir litt heseblesende når han skal sy sammen Mike Fords ambisjoner om å lykkes, forholdet far (nylig ute av fengsel) -sønn, kjærlighetshistorie med en kollega, forholdet til kravstore og skruppelløse overordnede, og ikke minst utenlandske kriminelle. Alt dette om hverandre blir litt i meste laget. Men alt i alt er boken god, fengende og fengslende. Vanskelig å legge fra seg når du først er inne i den. Ikke helt den nye Grisham, men nesten.

En sterk 4-er på min terning. Litt mer finpuss kan gi neste bok en 5-er.

Fakta

  • Tittel: De 500
  • Forfatter: Matthew Quirk
  • Forlag: Bazar
  • Antall sider: 315
  • Pris: 349,-

 

Photo credit: Mark Finkenstaedt

0

Kanskje liker du også disse artiklene

Digitale ansatte trenger digitale ledere
Derfor bør du som leder blogge
Det aller viktigste i nettverksbygging!
Gi og Ta – Hvordan lykkes gjennom å hjelpe andre

Legg igjen en kommentar