10
mai
2014
0

Dette endrer ditt syn på flyktninger

Hvis ikke denne boken får deg til å endre ditt syn på flyktninger, er det deg det er noe feil med.

Jeg har nettop lest ferdig «Eldorado» av den franske forfatteren Laurent Gaudé. Den er suverent godt skrevet, der den vever 3 menneskers historier sammen. Det er den eldre kvinnen som mister barnet sitt under flukten fra Libanon over Middelhavet til Italia. Det er kaptein Salvatore Piracci som i tyve år har patruljert farvannet rundt Italia for nettopp å stanse båtflyktninger, og det er sudaneren Soleiman som legger ut på den lange reisen til Europa.

Boken drar deg inn i disse tre livene, og beskriver fortvilelsen til dem som ingenting har, og allikevel skraper sammen nok (som sjelden er nok) til menneskesmuglerne. Samtidig beskriver den kapteinens sjelekvaler der han daglig redder liv bare for å overgi dem til kystvakten som internerer dem og sender dem tilbake igjen til den samme triste skjebnen.

Den gir oss et bilde av hvor fortvilet man må være der man er, når det er bedre å betale surt oppsparte penger til menneskesmuglere for å komme til det forjettede kontinentet Europa/Eldorado. Der man tror at «Gresset blir tykt og glinsende og trærne tunge av frukt. Det vil renne gull på bunnen av bekkene, og dagbruddene med diamanter vil glitre i solskinnet». Det er det de tror på. Det er det de er villig til å forsake alt for å komme til – Eldorado.

Historien gir ingen svar på hva vi skal gjøre, men den god/vonde måten den er skrevet på gjør at den rører noe dypt inne i meg. Den rører noe fordi dette angår oss. Selv om vi tror det ikke gjør det.

I skrivende stund (lørdag 10.mai) er det noen få timer igjen til Eurovision Song Contest, som visstnok har kostet de danske arrangørene 286 millioner kroner. Mange nordmenn håper at vi vinner så vi kan bruke et lignende beløp neste år. Kanskje vi kan bruke beløpet på noe mer fornuftig, for eksempel støtte Flyktninghjelpens arbeid? Hvis du har problemer med å velge kan du begynne med å lese Eldorado. 5+ på terningen fra meg.

Fakta

 • Tittel: Eldorado
 • Forfatter: Laurent Gaudé
 • Forlag: Bazar
 • Antall sider: 222
 • Pris: 262,- (219,- som ebok)

 

Photo credit: DFID – UK Department for International Development via photopin cc

0

Kanskje liker du også disse artiklene

Digitale ansatte trenger digitale ledere
Det aller viktigste i nettverksbygging!
Gi og Ta – Hvordan lykkes gjennom å hjelpe andre
Jeg hjelper deg til en sterkere LinkedIn-profil

2 Responses

 1. Torstein

  Vel,… Hvorvidt boken endrer ditt syn på flyktninger, eller om den bekrefter og forankrer det, avhenger vel av hvilket syn man har fra før? 🙂

  1. Edgar Valdmanis

   Hei Torstein, det har du selvfølgelig helt rett i. Jeg skrev ut fra det perspektiv at det er en sterk skepsis til innvandrere i Norge, tross at vi har relativt få sammenlignet med andre europeiske land. Men du har rett.

Legg igjen en kommentar